در این شماره به ذکر خصوصیات درمانی گیاه معروف آویشن می پردازیم. نام فارسی این گیاه آویشن است و در زبان عربی به صعتر معروف است. دو نوع آویشن وجود دارد: آویشن کوهی و آویشن شیرازی.
مشخصات کلی آویشن
آویشن گیاهی است پایا از تیره نعناع که در انواع مختلف، قسمتهای مورد استفاده یعنی سرشاخه های گلدار آن به مصارف طبی و دارویی می رسد. پرورش این گیاه ممکن است از طریق کاشت دانه یا تقسیم ساقه های ریشه دار گیاه مسن صورت گیرد. بوته آویشن به ارتفاع 10 تا 30 سانتیمتر و بندرت خوابیده است. آویشن گیاهی یکساله و علفی بوده و طول برگ های آن از 4 تا 10 میلیمتر متغیر است. گلهای آن به رنگ صورتی یا بنفش است و زمان گل دادن آن بین خرداد تا مردادماه است. تمام بخش های این گیاه معطر بوده و دارای طبیعتی گرم است.
نسخه های شفابخش آویشن
1- درمان نارسایی کبد با آویشن: استفاده از دمکرده آویشن در چند روز متوالی یا خوردن روزی یک قاشق مرباخوری از پودر آویشن که با کمی عسل یا پودر نبات مخلوط شده باشد در رفع نارسایی و ضعف کبد مفید و مؤثر است. همچنین جهت درمان نارسایی کبد و افزایش سرعت تحرک خون می توانید از مالیدن آب جوشانده آویشن و سپس کمپرس تفاله آن بر روی سینه (در ناحیه کبد) بهره بگیرید.
2- خواص طبی و مصارف دارویی روغن آویشن: مالیدن روغن آویشن (بویژه آویشن شیرازی) به عضو، سرعت گردش خون را در آن ناحیه زیاد کرده و به همین دلیل در درمان بیماری فلج عضلانی و بی حسی اعضا، پیچیدگی و گرفتگی عضلات و درمان رگ به رگ شدن آنها کاربرد دارد. همچنین به دلیل داشتن همین خاصیت، مالیدن آن به قضیب موجب تحریک آن گردیده و اعمال اعضای جنسی و تناسلی را در بدن تقویت می کند. مالیدن آن به سر موجب تقویت پیاز مو گردیده و از ریزش موها جلوگیری می کند. مالش مکرر و مداوم آن به مفاصل موجب تسکین درد آنها گردیده و در درمان نقرس و سیاتیک نیز به کار می رود.
- طرز تهیه روغن آویشن: 100 گرم برگ و گل آویشن خشک را 24 ساعت در 5/1 لیتر آب بخیسانید سپس جوشانده به قدری که آب آن نصف شود. بعد صاف نموده و آب آن را در 150 گرم روغن زیتون یا کنجد به قدری بجوشانید تا آب آن بخار شود و روغن بماند.
3- درمان ریزش مو با آویشن: آویشن به عنوان یکی از گیاههای مقوی پیاز مو به تنهایی یا به صورت ترکیب با داروهای دیگر به صورت مختلف از جمله شکل جوشانده، لوسیون، شامپو، روغن و سرشوی گیاهی در درمان بیماریهای مو به ویژه ریزش آن کاربرد دارد.
- طرز تهیه لوسیون آویشن: جهت تهیه لوسیون ضد ریزش مو با آویشن یک مشت (معادل 75 گرم) آویشن تازه یا خشک را در 100 گرم الکل 60 درجه بخیسانید و به مدت 15 روز در آفتاب بگذارید سپس هر بار 4 قاشق مرباخوری از آن را با آب مخلوط کرده و به پوست بمالید.
- طرز تهیه محلول ضد ریزش مو با آویشن: 40 گرم آویشن خشک را در یک لیتر آب به قدری بجوشانید تا با آب، غلیظ شود. سپس آب آن را صاف نموده و در حمام پوست سر را با آن شستشو و ماساژ دهید.
- طرز تهیه شامپو گیاهی آویشن: جهت تهیه شامپوی نرم کننده و ضد ریزش مو با آویشن لازم است 4 مثقال آویشن اصلی را با 4 مثقال آویشن شیرازی، 4 مثقال برگ گلپر ساییده مخلوط کرده، در مقداری آب بجوشانید سپس آب آن را صاف نموده و 2 عدد تخم مرغ کامل را به آنها افزوده، خوب به هم زده و سر را با آن بشویید.
- طرز تهیه سرشوی گیاهی آویشن: 20 گرم پودر آویشن را با 20 گرم پودر سدر، 20 گرم پودر قهوه خام، 20 گرم برگ مورد و 5 گرم حنا مخلوط کرده، با کمی آب یا تخم مرغ کامل خمیر نموده و به مدت 15 دقیقه بر سر بگذارید و بعد با آب ولرم بشویید.
روغن آویشن: مالیدن روزانه دو مرتبه روغن آویشن به سر پس از شستن آن با صابون گیاهی، علاوه بر قطع ریزش مو در صورت مصرف مداوم موجب روییدن موهای ریخته شده می گردد.
4- تسکین درد روماتیسم با آویشن: استفاده از حمام دارویی محلول مرکب آویشن اثر قابل توجهی در کاهش درد روماتیسم داشته و مصرف آن در کلیه مبتلایان به آن به ویژه افراد مسن و سالخورده توصیه و تجویز می شود.
5- درمان اختلالات قاعدگی در زنان با آویشن: خانم هایی که دچار قطع و فقدان قاعدگی شده اند و یا اینکه ترشحات مایع سفید در آنها زیاد شده است چنانچه هر روز 5 تا 6 فنجان از دمکرده 15 تا 20 گرم آویشن به خصوص آویشن شیرازی خشک در یک لیتر آب جوش استفاده کنند در معالجه آنها مفید و مؤثر خواهد بود. خانم ها همچنین برای کاهش دردهای قاعدگی می توانند از ضمادی که از دانه آسیاب شده آویشن تهیه می شود و به صورت خارجی مصرف می گردد بهره بگیرند.
6- درمان گریپ و حساسیت فصلی (آلرژی) با آویشن: کشیدن پودر آویشن به تنهایی یا همراه با کمی پودر مرزنجوش و پودر ریشه کندش در بینی موجب باز شدن مجاری تنفسی و درمان گریپ می گردد. همچنین استفاده از بخور آویشن به تنهایی یا همراه با کمی اسطوخدوس، تخم گشنیز، کاه جو و برگ مورد به عنوان دارویی مؤثر جهت درمان آلرژی توصیه می شود.
7- درمان برونشیت، زکام و سرماخوردگی با آویشن: آویشن به علت داشتن خاصیت ضد عفونی کننده و ضد خلط به عنوان دارویی مؤثر به شکل دمکرده یا بخور گیاهی در درمان اختلالات تنفسی و ریوی بکار می رود. جهت درمان زکام به ویژه در افراد بلغمی مزاج 10 گرم آویشن را با 10 گرم بابونه، 10 گرم شوید و 10 گرم مغز ناخنک مخلوط کرده بجوشانید و سر را با آب غلیظ آن بشویید. چکاندن آب جوشانده غلیظ آویشن نیز در بینی در ضد عفونی کردن مجاری تنفسی و درمان سینوزیت و زکام مفید است.
8- رفع کرم روده و انگل با آویشن: خوردن روزانه یک قاشق مرباخوری از پودر آویشن به مدت یک الی دو هفته در ریزاندن و نابود کردن کرمهای روده مفید است. همچنین جهت اثربخشی بیشتر می توانید پودر آویشن را با پودر انغوزه مخلوط کرده به صورت حب هایی درآورده و روزی یک حب آن را میل کنید.
9- معالجه آسم و تنگی نفس با آویشن: جهت درمان آسم و خروج خلط از سینه روزی یک فنجان دم کرده آویشن را با آب لیمو ترش و کمی شکر مخلوط کرده خوب به هم زده و میل کنید و این عمل را تا بهبودی ادامه دهید. همچنین خوردن آویشن پخته شده با انجیر در طول چند روز متوالی داروی مفیدی جهت تنگی نفس می باشد.
10- درمان اختلالات عصبی با آویشن: استفاده از چای گیاهی آویشن سبب درمان گرفتاریهای عصبی گردیده و به عنوان دارویی روح افزا و آرامش بخش مغز و اعصاب مصرف آن به کلیه افرادی که به نحوی به اختلالات عصبی دچارند توصیه می شود. خوردن روزانه دو فنجان از چای مرکب آویشن در دو وعده صبح و عصر نیز به عنوان دارویی مقوی اعصاب مفید است.
طرز تهیه چای مرکب آویشن: دو مثقال آویشن شیرازی را با یک مثقال بابونه، یک مثقال گاو زبان، یک مثقال بادرنجبویه و یک مثقال مرزنجوش مخلوط کرده در یک لیتر آب جوش ریخته و 12 دقیقه بگذارید تا دم بکشد، سپس موقع مصرف آن را با کمی عسل یا نبات شیرین کرده و میل کنید.
11- تسکین درد دندان با آویشن: افرادی که از درد دندان رنج می برند چنانچه نصف قاشق مرباخوری برگ و گل آویشن تازه با یک چهارم قاشق مرباخوری زیره و کمی سرکه در دهان ریخته و مزمزه نمایند و به مدت چند دقیقه چیزی تناول ننمایند موجب تسکین درد دندان آنها می گردد.
12- رفع بندآمدگی ادرار با آویشن: استفاده مداوم از آویشن پخته شده همراه با کمی آب کرفس (آبی که از جوشاندن برگ یا تخم کرفس حاصل شده باشد یا از فشردن برگ تازه له شده به دست آمده باشد) جهت رفع بندآمدگی ادرار مفید است.
13- تصفیه کردن خون با آویشن: جهت رقیق کردن خون و رفع غلظت بالای آن 20 گرم آویشن را با 20 گرم عناب مخلوط کرده و در ظرفی بریزید. سپس 600 میلی لیتر آب به آن اضافه کرده و بگذارید خوب خیس بخورد بعد آن را در آفتاب گذاشته یا کمی حرارت دهید تا به یک چهارم مقدار اولیه برسد و میل کنید.
14- رفع لاغری بدن با آویشن: افرادی که دارای بدنی ضعیف بوده و از لاغری مفرط رنج می برند چنانچه مدتی صبحانه خود را با نان، پنیر و برگ و گل آویشن تازه اختصاص دهند و این عمل را در طول یک ماه متوالی ادامه دهند نتایج رضایت بخشی از آن خواهند دید.
15- رفع سفیدی چشم با آویشن: کشیدن پودر خاکستر گیاه آویشن یا پودر برگ و گل آویشن در چشم جهت رفع سفیدی مفید بوده و در صورت استفاده مداوم از آن موجب تقویت بینایی نیز می گردد.
16- رفع سنگینی گوش و ناشنوایی با آویشن: چکاندن چند قطره دمکرده غلیظ آویشن، روغن و عصاره غلیظ و یا عرق آویشن در گوش و تکرار آن در چند نوبت متوالی موجب رفع سنگینی و کری گوش می گردد.
17- برگردان ناف بیرون آمده کودکان به داخل با آویشن: استفاده از ضماد 15 گرم پودر آویشن با 15 گرم پودر زیره سبز یا سیاه که با کمی روغن زیتون خمیر شده باشد بر ناحیه ناف اطفال سبب بازگرداندن ناف بیرون آمده آنها به داخل می گردد.
خواص آویشن شیرازی - آکاایران
آویشن شیرازى
اسم من آویشن شیرازى است . به من حاشا و صعترالحمار نیز مى گویند علاوه بر ایران در اطراف بیت المقدس نیز مى رویم . نوعى پودینه ى کوهى هستم شبیه صعتر و از آن قوى تر مى باشم . ادرار و قاعده را باز مى کنم ، و براى زنان آبستن زیان آور بوده سبب اخراج جنین مى شوم . معمولا براى اخراج مشیمه مرا تجویز مى نمایند.
انواع پونه ویتامین ((آ)) دارند ولى این ویتامین در من بیشتر است به همین جهت مرا بیشتر براى درمان شبکورى تجویز مى کنند.
حضرت موسى (ع ) عطر مرا زیاد دوست داشتند و همیشه مرا همراه خود حمل مى کردند. پزشکان یونان مرا در امراض عفونى مخصوصا عفونت کبد و منژیت و اختلالات مغزى تجویز مى نمودند.
زنبور عسل مرا دوست دارد و یکنوع زنبور عسل وحشى که در کردستان سکونت دارد، بیشتر از من تغذیه مى کند و عسل او شفابخش ترین انواع عسل مى باشد. در اختلالات کلیه زخم هاى چرکى - دردهاى معدى - سیاه سرفه و تنگى نفس تجویز مى شوم . از جوشانده من به عنوان کمپرس جهت درمان رگ به رگ شدن و پیچیدگى عضلات استفاده نمایید.
دم کرده من جهت زکام و رفع خستگى و ضعف مفرط تجویز شده است دامپزشکان قدیم براى معالجه تب برفکى از من استفاده مى کردند، و دادن جوشانده من به حیوانات جهت پیشگیرى از این مرض بهتر است .
زبان خوراکیها
خواص آویشن
آویشن در پیشگیری از:* تجمع خلط و شدت سرفه و التهاب مجاری تنفسی * بروز علایم گوارشی بیماری روده تحریک پذیر IBS موثر می باشد.
آویشن در پیشگیری از:
* تجمع خلط و شدت سرفه و التهاب مجاری تنفسی
* بروز علایم گوارشی بیماری روده تحریک پذیر IBS
موثر می باشد.
خانواده:
(Labiataelamiaceae ) ( آویشن شیرازی Zataria multiflora )
مشخصات:
شبه درختچهای همیشه سبز و کوتاه با ریشه محکم و ساقهای کاملاً منشعب، برگها بدون دمبرگ و متنوع میباشند. برگهای جوان کرک دارند. گلهای صورتی درون سنبلههایی در نوک شاخهها تجمع مییابند.
میوه آن شامل 4 فندقه صاف و تیره رنگ بوده که در انتهای گل باقی میماند. گیاه رایحه معطر دارد لذا مورد توجه زنبور عسل است و عسل تولید شده از آویشن خواص اصلی آن را دارا میباشد. زمان جمع آوری گیاه فصل بهار و تابستان میباشد.
قسمتهای مورد استفاده:
کل گیاه
پراکندگی:
بومیمناطق مدیترانهای میباشد.
در ایران نوع شیرازی آن کاربرد بیشتری دارد.
ترکیبات شیمیایی:
اسانس حاوی تیمول، کارواکرول، بورنیول، تانن، بیتر و ساپونینها.
اثر تیمول از بقیه بارزتراست.
خواص:
* رقیق کردن خلط مجاری تنفسی: پس از مصرف خوراکی از ریه متصاعد میشود و به غلظت موثر میرسد.
* افزایش ترشحات وسرعت تخلیه آن از مجاری تنفسی
* گشادکننده مجاری تنفسی و کاهش سرفه
* اثرات ضد باکتریایی
* ضد اسپاسم مجاری گوارشی
موارد مصرف:
1- پیشگیری
* در عفونتهای تنفسی منجر به افزایش ترشحات و تخلیه سریعتر آنها شده و با کاهش شدت سرفهها از التهاب مجاری تنفسی جلوگیری میکند.
* در بیماران با روده تحریک پذیر IBS منجر به کاهش علایم گوارشی میگردد.
* منجر به کاهش تجمع باکتریها در دهان میگردد.
2-درمان
* کاهش سرفههای خشک و شدید در برونشیت وسیاهسرفه{(کمکی)(خوراکی. بخور و موضعی)}
* افزایش رقت خلط در آسم و آمفیزم COPD {(کمکی)(خوراکی. بخور وموضعی)}
* کاهش علایم گوارشی در بیماری روده تحریک پذیر IBS {(کمکی)(خوراکی وموضعی)}
* درمان کرم انکیلوستوم{(کمکی)(خوراکی)}
تداخلات دارویی:
تداخل دارویی واضحی گزارش نشده است.
مصرف در دوران بارداری:
بعلت اثرات سقط آوری مصرف آن باید با احتیاط و در مقادیر کم و کوتاه مدت از فرآوردههای غیر تغلیظ شدهباشد.
مصرف در دوران شیردهی:
از فرآوردههای غیر تغلیظ شده با احتیاط و کوتاه مدت مصرف گردد.
آشنایی با خواص آویشن
آویشن گیاهی کوهستانی و معطر است که تنوع زیادی دارد. این گیاه دارای طبیعتی گرم و خشک است و از آن معمولاً به عنوان ادویه برای طعم دارکردن انواع غذاها مانند پیتزا، ماکارونی، لازانیا و بعضی خوراکها استفاده می کنند.
این گیاه در کشور ما معمولاً به صورت خشک شده و پودر مورد استفاده قرار می گیرد ولی در کشورهای دیگر علاوه بر پودر آن، نوع تازهاش را نیز در غذا مصرف می کنند زیرا آویشن تازه عطر و بوی بیشتری نسبت به نوع خشک آن دارد.
خواص درمانی
- آویشن برای تقویت اعصاب، درمان افسردگی، خستگی و بیخوابی مفید بوده و همچنین نشاط آور است.
- آویشن خاصیت ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد انگلی دارد و این به جهت وجود ماده تیمون در آن است ولی با توجه به اینکه تیمون خاصیت سمی نیز دارد، در مصرف آویشن زیاده روی نکنید.
- مصرف آویشن به صورت جوشانده برای رفع تنگی نفس، برونشیت، سرفه، نفخ شکم ، سوءهاضمه، آسم ، سیاهسرفه، سرگیجه، سردرد و زکام توصیه می شود، برای این منظور 10 گرم آویشن را در یک لیتر آب ریخته و جوشانده آن را در طول روز میل کنید.
- اگر از درد مفاصل ، نقرس، ورم مفاصل و درد سیاتیک در رنج هستید نیز آویشن بخورید.
- بعضیها معتقدند مالیدن جوشانده آویشن روی سر از ریزش موی سر جلوگیری می کند.
یک چهارم قاشق چایخوری پورد برگ آویشن خشک شده شامل مواد زیر است:
انرژی 8/0کیلو کالری
هیدرات کربن 0.02گرم
پروتئین 0.04گرم
چربی 0.01گرم
فیبر 0.01گرم
خواص آویشن شیرازی :
1- این خوراکی دارای طبع گرم و خشک بوده و دارای ویتامین های آ- ب - ای و هورمون گیاهی می باشد.
2- استحمام با آب جوشیده آویشن شیرازی در تسکین درد رماتیسم شفابخش بوده و در رفع لاغری موضعی نیزمؤثر می باشد.
3- مصرف دمکرده آویشن شیرازی در درمان صرع، قطع عادت ماهانه میگرن، تب و دفع انگل اثر خوبی دارد.
4- آویشن شیرازی مقوی ، محرک ، قاعده آور، التیام بخش ، افزاینده شیر مادر، تصفیه کننده خون، مدر، ضد عفونی کننده، مقوی عضلات، دافع اخلاط خونی ، آرام بخش و دافع سودا بوده و حافظه را تقویت ونیروی جنسی ر افزایش می دهد.
5- این خوراکی حاوی آنتی بیوتیک طبیعی بوده و مصرف دمکر ده و جوشانده آن برای اشخاصی که مبتلا به بیماریهائی نظیر: درد معده، سرطان، کلسترول، ورم روده، سیاه سرفه، اختلال های مغزی و کلیوی، مسمومیت ، دندان درد، شبکوری ، ناراحتی کبدی ، چاقی، ورم کلیه، ناتوانی جسمی، آسم، درد سیاتیک، سنگ کلیه، ترشخات رحم ، زکام سوءهاضمه، آرتروز، واریس وبرفک دهان می باشند مفید است.
6-عرق آویشن شیرازی برای درمان جوشهای جلدی اثر مثبت دارد.
7- توصیه شده است که برای درمان بیماریهای ریوی مثل برونشیت حدود 5 قطره از اسانس آویشن را بر روی قند چکانده و به همراه چای میل کنید.
8- دم کرده آویشن به مقدار یک قاشق مرباخوری در هر فنجان آب به مدت سه نوبت در روز به هضم غذا کمک کرده و موجب درمان سرفه می گردد و همچنین باعث تسکین انواع تشنج شده و ضمنا" بوی بد دهان را نیز بر طرف می کند.
9- از آویشن شیراز ی در درمان بیماریهائی مانند: گریپ های عفونی، برونشیت، نارسائی کبد و ناراحتی های ریوی استفاده درمانی می گردد.
10- از جوشانده غلیظ آویشن شیرازی در تقویت پیاز مو استفاده می شود، از دمکرده رقیق آن نیز مخلوط با عسل در صبحانه به جای چای استفاده می گردد.
11- از این خوراکی در تهیه غرغره ها(برای درمان گلو درد چرکی) و حمام های درمانی در رژیم های لاغری و در تهیه خمیر دندان ها استفاده می شود همچنین از جوشانده این خوراکی به عنوان کمپرس در درمان رگ به رگ شدن و پیچیدگی عضلات استفاده میکنند.
*** توجه:
الف: برای مصرف درمانی از این نوع خوراکی معمولا سرشاخه های آویشن را در اوایل دوره گل دهی (اردیبهشت و خرداد) جمع آوری کرده سپس آن ها را خشک نموده واز آن استفاده می کنند. علاوه بر مصارف درمانی در تهیه ادویه ها ، سس ها ، کنسرو ماهی و غذاهای گوشتی استفاده می نمایند.
ب: در تاریخچه آویشن آمده که از عطر آویشن در مراسم مذهبی استفاده می شده است و موسی پیامبر دین یهود نیز به این عطر خیلی علاقه داشت و همیشه آن را باخود به همراه می برد، همچنین پزشکان یونانی نیز از آویشن در درمان بیماریهای عفونی (عفونت کبد) منژیت و اختلالهای مغزی به کار می بردند.
مضرات آویشن شیرازی:
1-زنان حامله مجاز به مصرف این خوراکی نمی باشند.، زیرا موجب خروج جنین می شود و در برخی افراد موجب ضعف نیروی جنسی و کم اشتهائی می گردد.
2- اشخاص مبتلا به آلبومینوری مجاز به استفاده درمانی از این نوع خوراکی نیستند.
.: Weblog Themes By Pichak :.