یکی از گیاهان نام آشنا برای ایرانیها، اسپند است. دانه این گیاه در خانه سوزانده میشود و دود غلیظ آن برای ضدعفونی هوا ، دور کننده حشرات، خوشبوکننده فضا و به باور برخی حتی خنثی کردن چشمزخم و... مورد استفاده قرار میگیرد.
علاوه بر تمام این موارد، در آسیا از دانههای اسپند به عنوان ضدانگل، کرمکش و کشنده آمیب استفاده میکنند.
اسپند در سایر کشورها نیز طرفدار دارد؛ مردم یونان از اسپند به عنوان قاعدهآور، کرمکش، مسکن و خوابآور استفاده میکنند.
در گذشته در هند برای سفلیس و در آفریقا نیز برای تب از اسپند استفاده میکردند، گرچه مصرف خوراکی این گیاه میتواند مسمومکننده باشد، اما بعضی از افراد محلی در این کشورها هنوز از آن برای درمان آسم، کولیک، تب، سنگهای صفراوی، سکسکه، زردی، مالاریا، دردهای عصبی، پارکینسون، افتادگی رحم، روماتیسم و بیماریهای ادراری تناسلی استفاده میکنند.
اسپند برای افراد گرم مزاج مضر است و اگر افرادی که مزاج گرم و خشک دارند، حتی مقادیر کمی از آن را بخورند دچار مشکل خواهند شد.
اگر جوشانده اسپند را صافکرده با عسل و روغن کنجد بنوشید، به شدت حالت تهوع ایجاد میکند.
این گیاه در افراد گرم مزاج باعث سردرد و حالت تهوع میشود.
عوارض جانبی
معمولاً از گیاه اسپند بیشتر به عنوان خوشبوکننده هوا استفاده میشود و شکل خوراکی آن کمتر مورد استفاده قرار میگیرد، چرا که مصرف ناصحیح آن باعث عوارضی چون تشنج، تهوع، سکسکه، ترشح بیش از حد بزاق و تضعیف سیستم اعصاب مرکزی میشود.
سمی بودن این گیاه به اندازهای است که حتی حیوانات هم با مصرف آن دچار مسمومیت میشوند و مواردی از مرگ و میر حیوانات نیز گزارش شده است.
در قدیم برای کاهش تأثیر میزان سم گیاه اسپند آن را چند بار در آب خیس میکردند.
گیاه شناسی و خواص اسپند : peganum harmala هر عملی و حتی هر فکری از خود ارتعاش تولید می کند و ارتعاش دارای طول موج و فرکانس است و ارتعاشات نیز سطوح مختلفی دارند و این تفاوت سطح به خاطر تفاوت در طول موج و فرکانس انها می باشد
ترجمه و تخلیص : پایگاه اطلاع رسانی پزشکی شفا
اطلاعات گیاه شناسی اسپند : سبز روشن ، گیاهی شاداب ، شاخ و برگ بصورت گیاهان چندساله ، با سن افزایش سن گیاه حالت چوبی شده میگیرد، رشد افزایشی و 1 تا 2 پا بلند می شود . برگ ها 2 اینچ طول پیدا می کنند وتقسیم شونده هستند . گلهای آن سفید ، پنج کاسبرگ دارند ، دارای دو تا چهار کپسول به قطر حدود 3 / 8 اینچ . بومی بیابانهای جنوب آسیا و افریقا است. همچنین بصورت وحشی در برخی از مناطق تگزاسیافت می شود .این گیاه در بسیاری از مناطق جهان رشد می کند : آفریقا ، آسیا و شرق میانه ، هند ، ایران و جنوب امریکا ، مکزیک ،جنوب ایالات متحده و ...
کشت و اشاعه : اسپند براحتی در خاک خشک و شنی قابل کشت است . در مقابل خشکسالی تحمل بالایی دارد و رشد خود را حفظ می کند. دانه های زنده بسیار نادر یافت می شوند ولی در تماس با خاک و کمی رطوبت قدرت رشد و نمو را پیدا می کند . در آپارتمان گلدان یا محیط رشد باید ترکیبی از نیمی شن و ماسه و نیمی از خاک باشد . ماه آوریل و می بهترین زمان کاشت اسپند می باشد . نگه داری خاصی ندارد و باید در فصل سرد از سرمازدگی گیاه جلوگیری شود .
اسپند - http://www.irshafa.ir
برداشت : کپسول های حاوی تخم براحتی قابل برداشت هستند . بهتراست پس از برداشت در زیر نور آفتاب خشک شوند . برداشت ریشه در فصل پاییز صورت می گیرد . ریشه و دانه این گیاه قدرت ضد میکروبی محیط و هوا را دارا می باشد .
گیاه اسپند دربردارنده مواد ضد میکروبی از نوع آلکالوئیدها میباشد، که این مواد در بخشهای مختلف آن (دانه، کالوس و نهال) زیاد یافت میشود. از جمله آلکالوئیدهای مهم آن میتوان به آلکالوئید هارمین، هارمالین، هارمالول و پگانین و آلکالوئیدهای کینازولین اشاره کرد.
"لئوناردو داوینچی و میکل آنژ هر دو ادعا کرد که ، قدرت ماوراء طبیعت این گیاه در افزایش خلاقیت آنها بسیار تاثیر گذار بوده است .
در گذشته از این گیاه جهت دفع و نابودی بیماری طاعون استفاده می شد . نوشته هایی از بومیان آمریکای جنوبی در خصوص اهمیت و ارزش این گیاه اسپند یافت شده است .
هر کیلو اسپند مرغوب - از نظر میزان مواد ضد میکروبی از نوع آلکالوئیدها در آن - در آمریکا به ارزش تقریبی180 هزار تومان معامله می شود .
خواص دارویی و مزایای اسپند :
*
هارمالین در دانه اسپند در درمان تب بسیار مفید است. همچنین در مالاریا مزمن سودمند است اما در موارد نه چندان حاد موثر است. دانه ها بصورت جوشانده یا پودر شده استفاده می شوند .
*
هارمالین و سایر آلکالوئیدهای موجود در دانه اسپند در درمان آسم بصورا اورژانسی بسیار مفید می باشند .
*
دانه های اسپند به عنوان عامل تحریک ترشح شیر مادر و یا افزایش جریان شیر در مادران ، استفاده می شود .
*
عصاره گیاه اسپند در درمان التهاب حنجره و به عنوان دهانشویه مفید می باشد .
*
از دانه اسپند جهت دفع شپش سر ستفاده می شود و یک دافع قوی حشرات است .
*
در دفع کرم های روده بسیار مفید است .
*
تنظیم کننده دوره قاعدگی و در دروه های سخت و دشوار قاعدگی کاربرد درمانی دارد .
*
دود کردن دانه و کپسول به همراه ساقه و برگ آن در محیط اثر میکروب کشی دارد . {البته در حد نرمال نه زیاد} .
احتیاط در استفاده از اسپند:
در درمان دارویی باید طبق دستور و در دزهای پایین و محدود از اسپند استفاده شود . استفاده طولانی مدت و در دوز بالا می تواند حالت سمی پیدا کرده و سبب بروز اختلالات عصبی و افسردگی شود
همه ی موجودات دارای ارتعاش هستند و انرژی های منفی و موجودات شر دارای سطحی از ارتعاش خاص خود می باشند و با دود کردن اسفند باعث خنثی شدن انرژی منفی و حتی دوری موجودات شر می شود به علت اینکه سطح ارتعاشی که از دود کردن اسپند پخش می شود خوشایند انان نیست و موجب اذیت انها می شود و انها ان مکان را ترک خواهند
ما انسان ها در سیستم انرژیکی خود مراکز انرژی به نام چاکرا داریم چاکرا از زبان سانسکریت به معنای چرخ می باشد و چاکرا ها انرژی حیاتی که در محیط هستند را گرفته و توسط رگ هایی انرژیکی نه خاکی ، به نام نادی به اندام ما می رسانند همانطور که قلب خون را توسط رگ ها به اندام می رساند منتها انرژی چی را هر کسی نمی تواند مشاهده کند و در سیستم انرژیکی تبدیل به حالتی از انرژی شده که توسط بدن قابل استفاده باشد و سپس انتقال می یابد
ما مراکز انرژی زیادی در بدن داریم اما هفت تای ان اصلی است و یکی از مهمترین انها چاکرای ششم محل دریافت حس ششم است که یکی از اخلال هایی که در ان مرکز ایجاد می شود همان ساطع شدن انرژی ناسالمی است که در بین عموم به چشم زخم معروف است و حسد میزان این انرژی منفی را مخرب تر می کند اما همیشه دلیل بر این نیست که تمامی این افراد دارای حسد می باشند بلکه گاهی به دلایلی چند اخلالی در عملکرد این سیستم ایجاد می شود
و یکی از راه هایی که این انرژی ناسالم یعنی همان چشم زخم را دفع می کند دود کردن اسپند می باشد
و راه های دیگری هم موجود است که در این موضوع جای گفتنش نیست ، فقط اشاره ای کوتاه بکنم که در هنگام وضو گرفتن ما مهمترین مراکز انرژیمان از نوع اصلی و فرعی را در چرخه ی وضو وارد می کنیم و مهمترین مرکز انرژی چاکرای ساهاسرارا یا همان چاکرای تاجی است که محلش همان جایی است که در هنگام وضو بر ان محل سرمان مسح می کشیم ، وضو انباشتهای انرژی ناسالم را پاکسازی میکند و ...
اِسپَند (نام علمی: "Peganum harmala") ، سپند یا اسفند گیاهی چندساله یا پایا از تیره نیتراریاسه (Nitrariaceae) است.
اسپند گیاهی است دارای ارتفاعی بطول حدود 30 تا 50 سانتی متر. ظاهر آن بوته مانند، دارای برگهای سبز با تقسیمات باریک و دراز و نامنظم است. گلهای آن درشت و دارای کاسبرگ نازک و گلبرگ بزرگ برنگ سفید مایل به سبز، میوه آن پوشینه و حاوی دانههای متعدد برنگ سیاه است.
گیاه اسپند دربردارنده مواد ضد میکروبی از نوع فلاونوئیدها و آلکالوئیدها میباشد، که این مواد در بخشهای مختلف آن (دانه، کالوس و نهال) زیاد یافت میشود. از جمله آلکالوئیدهای مهم آن میتوان به آلکالوئید هارمین، هارمالین، هارمالول و پگانین و آلکالوئیدهای کینازولین اشاره کرد.
خواص دارویی
در طب سنتی از عصارههای گیاهی اسپند جهت افزایش ترشح شیر، دفع ترشح شیر، دفع کرمهای روده، درمان روماتیسم، افزایش قدرت جنسی و نیز به عنوان یک مسکن جهت رفع درد معده بکار میرفت.
در تحقیقات آزمایشگاهی که از عصاره اسپند جهت از بین بردن میکروبها استفاده شدهاست. عصارههای حاصل از کالوس خواص ضد میکروبی در برابر میکروبهایی نظیر استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولی و کاندیداآلبیکانس را نشان دادهاست.
به تازگی آلکالویید های بتاکاربولین موجود در گیاه و دانه های اسپند بدلیل خاصیت ضد تومور (ضد سرطان) آن مورد توجه قرار گرفته اند. برای تولید کالوس از جدا کشتهای اسپند معمولاً یک محیط پایه MS که حاوی هورمون KIN، باشد کافی است، اما همراه کردن یک هورمون اکسینی نظیر 4-D و 2 و NAA با هورمون KIN باعث افزایش تولید کالوس میگردد. تاکنون هیچ تحقیقی بروی سیستم باززایی نوساقه و ریشه در گیاه اسپند صورت نگرفتهاست.
دراین تحقیق بمنظور باززایی گیاه اسپند جهت بررسی ارتباط بین مراحل مختلف تمایز و تولید آلکالوئیدها از جدا کشتهای مختلف نهال اسپند و نیز محیط کشت حاوی هورمون BA,KIN و ویتامین تیامین تشخیص داده شد. علاوه بر آن از نظر وجود آلکالوئیدها، کالوسهای تیره و آبدار نسبت به کالوسهای سبز و شفاف بیشترین آلکالوئیدها را دارا بودند. همچنین نوساقهها و کالوس مولد ریشه نیز دارای آلکالوئیدهای هارمالا بودند. دانه اسفند دارای آلکالوئیدهایی به نام (هارمالین، هارمین، هارمالول) است .
در گویش برخی از مردم ایران به ویژه استان فارس به آن دونشت گویند. در گویش بختیاری های استان چهار محال وبختیاری نیز به این گیاه دینش (دینشت )می گویند. این گیاه جزء 40 گیاه سفارش شده اسلام میباشد. البته دراحادیث و روایات از کیاه سبز آن تعریف شده است .
سلامت: دانه این گیاه در خانه سوزانده می شود و دود غلیظ آن برای ضدعفونی هوا، دور کننده حشرات، خوشبوکننده فضا و به باور برخی حتی خنثی کردن چشم زخم و... مورد استفاده قرار می گیرد.
علاوه بر تمام این موارد، در آسیا از دانه های اسپند به عنوان ضدانگل کرم کش و کشنده آمیب استفاده می کنند.
اسپند در سایر کشورها نیز طرفدار دارد؛ مردم یونان از اسپند به عنوان قاعده آور، کرم کش، مسکن و خواب آور استفاده می کنند.
در گذشته در هند برای سفلیس و در آفریقا نیز برای تب از اسپند استفاده می کردند، گرچه مصرف خوراکی این گیاه می تواند مسموم کننده باشد، اما بعضی از افراد محلی در این کشورها هنوز از آن برای درمان آسم، کولیک، تب، سنگ های صفراوی، سکسکه، زردی، مالاریا، دردهای عصبی، پارکینسون، افتادگی رحم، روماتیسم و بیماری های ادراری ـ تناسلی استفاده می کنند.
اسپند برای افراد گرم مزاج مضر است و اگر افرادی که مزاج گرم و خشک دارند، حتی مقادیر کمی از آن را بخورند دچار مشکل خواهند شد.
اگر جوشانده اسپند را صاف کرده با عسل و روغن کنجد بنوشید، بشدت حالت تهوع ایجاد می کند. این گیاه در افراد گرم مزاج باعث سردرد و حالت تهوع می شود.
معمولا از گیاه اسپند بیشتر به عنوان خوشبوکننده هوا استفاده می شود و شکل خوراکی آن کمتر مورد استفاده قرار می گیرد، چرا که مصرف ناصحیح آن باعث عوارضی چون تشنج، تهوع، سکسکه، ترشح بیش از حد بزاق و تضعیف سیستم اعصاب مرکزی می شود.
سمی بودن این گیاه به اندازه ای است که حتی حیوانات هم با مصرف آن دچار مسمومیت می شوند و مواردی از مرگ و میر حیوانات نیز گزارش شده است.
مطالعات جدید درباره خواص دود دانه های اسپند، ثابت می کند که این ماده عفونی کننده است و در قدیم برای کاهش تاثیر میزان سم گیاه اسپند آن را چند بار در آب خیس می کردند.
«اسفند»
1- یکی از 40 گیاه معروف در طب سنتی ایران می باشد
2- دارای طبیعتی گرم و خشک است
3- اسفند جلا دهنده سینه و شش از رطوبات لزج ، مقوی نیروی جنسی ، چاق کننده ، ادرارآور ، روان کننده شیر ، مسهل سودا و بلغم غلیظ و کرم کدو می باشد . برای این منظور بعد از غذا نصف قاشق چایخوری اسفند را با یک استکان آب قورت دهید (برای بالغین تا 7 روز)
4- خوردن اسفند برای صرع ،فلج ، جنون ، نسیان و سایر بیماریهای سرد دماغی و عصبی مفید بوده و برای گرم کردن بدن ، رفع استسقاء ، یرقان و سیاتیک نافع است
5- دود آن خاصیت ضدعفونی کننده دارد
6- چنانچه به سیاتیک مبتلا هستید ، به مدت 15 شب مقدار 7/5-7 گرم اسفند را با آب قورت دهید
7- مصرف اسفند به همراه آب(نوشیدن) و یا ساییده به همراه روغن حیوانی(ضماد) جهت رفع بی حسی و یا نقصان حس و حرکت اعضا و رعشه نافع است
8- اگر 30 گرم از اسفند را بکوبید و با 120 گرم آب بجوشانید و آن را صاف کرده و با90 گرم عسل و 60 گرم روغن کنجد مخلوط کرده و بخورید ، قی شدیدی می آورد و سینه قسمت بالای بدن را از رطوبتهای لزج پاک می کندو برای تنگی نفس و سرفه های رطوبتی بی نظیر است
9- برای درمان احتلام ، تکرّر ادرار و سستی ادرار روش زیر بسیار مفید است ، 1/5 گرم اسفند را صبح ناشتا به همراه کمی خاکشیر با کمک آب بدون اینکه کوبیده و یا خرد شود بخورید (1 قاشق چایخوری) . بهتر است در زمان معالجه از خوردن ماست ، کشک و ترشیجات پرهیز شود
10- کودکانی که دچار شب ادراری هستند بهتر است که هر شب قبل از خواب مخلوطی از تخم رازیانه و اسفند ( 1 قاشق چایخوری از هر کدام) بخورند و در ضمن صبحها یک ای دو عدد زرده تخم مرغ و کمی عسل خالص خوب میل نمایند
11- اگر اسفند را با تخم کتان به نسبت مساوی نرم ساییده و با عسل معجون ساخته ، سپس روزی دو حبه از آن را صبح و عصر میل نمایید ، جهت رفع ناراحتی سینه و تنگی نفس بسیار مؤثر است
12- چنانکه اسفند را در اب ترب و روغن زیتون بجوشانید و چند قطره از آن را در گوش بریزید برای رفع سنگینی و کری و صدای گوش مفید می باشد
13- اگر مقداری دانه اسفند را بو داده و بعد آن را نرم کوبیده و با عسل مخلوط کنید و سپس از این معجون حب هایی درست کرده و روزی سه حب میل نمایید در رفع اعتیاد به مواد افیونی و مخدر اثر نیکویی دارد
14- شیاف گرد دانه اسفند با روغن ایرسا دهانه عروق و خون بواسیر را باز می کند
15- بخور دانه های اسفند برای تسکین درد دندان توصیه شده است
16- روغن اسفند از نظر طبیعت گرم و خشک است و برای فلج ، لقوه ، رعشه ، سستی ، صرع و پریدن ناگهانی اعضای بدن چه از طزیق خرودن و چه استفاده از ضماد آن مفید است
17- تنقیه با روغن اسفند نیز برای تسکین درد کمر و سیاتیک و سردی کلیه و رحم نافع است
توجه :
1- اسفند برای گرم مزاجان مضر بوده و سبب سردرد ، دل به همخوردگی و استفراغ
می گردد که مصلح آن رب میوه های ترش و سکنجبین می باشد
2- مقدار مصرف ان 5 تا 10 گرم است و زیاده بر آن سمی است
3- از جویدن دانه های اسفند خودداری کنید چون حاوی مواد سمی است
4- منظور از خوردن دانه های اسفند همان دانه های سیاه رنگی است که دود می کنید
.: Weblog Themes By Pichak :.